Koktajle jesienne to prosty sposób na dostarczenie organizmowi cennych witamin i minerałów w wygodnej formie. Do ich przyrządzenia można wykorzystać nie tylko sezonowe warzywa i owoce, ale przede wszystkim zioła i przyprawy, które odpowiednio skomponowane dodają energii i zachęcają do działania. Przygotowanie koktajli na jesień przy użyciu blendera jest nie tylko proste, lecz przede wszystkim szybkie. W takim opakowaniu można je zabrać w dowolne miejsce i zawsze mieć świeży posiłek pod ręką. Poznaj przepisy na jesienne koktajle poniżej!
Co powinno się znaleźć w jesiennych koktajlach?
Jesienne koktajle powinny stanowić ogromną dawkę witamin, minerałów, przeciwutleniaczy, błonnika i substancji działających przeciwzapalnie. W takiej formie doskonale wpływają na odporność, ale również pozwalają skomponować dobrze zbilansowaną dietę. Wśród podstawowych składników warto uwzględnić źródła:
- witaminy C – doskonale sprawdzą się nie tylko owoce cytrusowe, ale też jagodowe czy natka pietruszki bądź papryka,
- dobre tłuszcze – dobrym wyborem będzie awokado, orzechy, siemię lniane czy nasiona chia,
- rośliny zielonolistne – szpinak, jarmuż czy rukola.
To właśnie tych składników potrzebuje w okresie jesiennym każdy organizm. Jeśli dodatkowo mają one wykazywać działanie rozgrzewające, warto dodać do nich odpowiednie przyprawy. Cynamon, kurkuma, kardamon czy korzeń imbiru nie tylko rozgrzeją organizm w chłodne dni, ale też nadadzą koktajlowi niepowtarzalnego smaku.
Jesienny koktajl na odporność
Szukasz sposobu na zadbanie o odporność? Przygotuj:
- szpinak,
- gruszkę,
- jabłko,
- pomarańczę,
- siemię lniane,
- awokado,
- imbir,
- wodę.
Ilość składników dopasuj do ilości koktajlu, jaką chcesz uzyskać. Pamiętaj, że im więcej wody, tym koktajl będzie rzadszy. W ten sposób przygotowane, obrane i wcześniej umyte składniki możesz umieścić w blenderze i zmiksować. Wystarczy kilka chwil, by zyskać zielony napój dostarczający dużą dawkę witamin i cennych składników.
Wzmacniający jesienny koktajl
Jeśli chcesz wzmocnić swój organizm, a jednocześnie spożyć smaczny posiłek w ciągu dnia, to wystarczy, że przygotujesz:
- maliny,
- jeżyny,
- śliwki,
- świeże daktyle,
- odrobinę wody.
Wszystkie składniki umieść w blenderze – pamiętaj jedynie o wyciągnięciu pestek, które mogą uszkodzić noże urządzenia. Tak zmiksowane owoce nie tylko dostarczą energii, ale również zaspokoją ochotę na słodycze.
Pożywny bananowy jesienny koktajl
Koktajl jesienny to nie tylko świetny sposób na przekąskę w ciągu dnia, ale też pożywne śniadanie. W takiej wersji warto wzbogacić go o wartościowe składniki. Do przygotowania bananowego posiłku będą Ci potrzebne:
- płatki owsiane,
- banan,
- odrobina miodu,
- mleko.
Przygotowanie bananowej owsianki do picia jest niezwykle proste. Możesz wszystkie składniki umieścić w blenderze i je zmiksować. Jeśli chcesz uzyskać koktajl o gładkiej konsystencji, w pierwszej kolejności w suchym urządzeniu zmiksuj płatki owsiane, a dopiero później dodaj banana, mleko i miód.
Dlaczego warto pić jesienne koktajle?
Jesienne koktajle owocowe i warzywne stanowią doskonały sposób na dostarczenie organizmowi cennych składników odżywczych. Odpowiednio skomponowane wzmacniają odporność i organizm, ale również wykazują działanie przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Chcąc uzyskać ten ostatni efekt, warto wzbogacić je o odrobinę octu jabłkowego.
Koktajle to także świetny sposób na spożycie warzyw i owoców – niestety, z roku na rok, ilość, jaką spożywamy, maleje, choć rośnie świadomość społeczeństwa na temat konieczności zadbania o zdrowe odżywianie. Odpowiednio połączone składniki pozwalają umieścić w koktajlach nawet nielubiane owoce i warzywa, a przy tym uzyskać smaczny posiłek.
Ważnym plusem spożywania owoców i warzyw w postaci koktajli jest także nawodnienie organizmu. Wszystkie składniki używane do ich przygotowania zawierają wodę, a ta pozwala dostarczyć cenną dla organizmu energię.
Planujesz naturalny detoks organizmu? Odkryj 5 przepisów na koktajle oczyszczające z blendera!