Wersja wege płynnych posiłków nie zawsze musi ograniczać się do soków czy owsianek na wodzie. Jeżeli masz ochotę na kremowy deser bez produktów zwierzęcych, wegańskie koktajle wcale nie zostają w tyle za mlecznymi. Jedyne wyzwanie pojawia się, kiedy trzeba zadbać, by shake wegański był odpowiednio zbilansowany pod kątem zawartości białka, ponieważ roślinne zamienniki mleka mają go nieco mniej. Ale z odpowiednim przepisem nic nie stoi na przeszkodzie, byś cieszył się kremowym smakiem w wegańskim odsłonie - zobacz sam.
1.Kokosowo-kawowa słodycz
Składniki:
- 100 ml kawy,
- 100 ml mleka kokosowego do kawy z kartonu (jeśli korzystasz z gęstego mleczka kokosowego, użyj go zdecydowanie mniej, a różnicę uzupełnij wodą),
- 1 banan,
- 2-3 łyżki drobnych wiórków kokosowych,
- dodatkowo odrobina prażonych wiórków do dekoracji.
Przygotowanie:
1. Przygotuj 100ml kawy (jeżeli Twoja klasyczna kawa jest mniejsza, uzupełnij wodą) i zostaw do przestudzenia.
2. Na suchej patelni upraż wiórki kokosowe do dekoracji (w takiej ilości, jaka Ci odpowiada).
3. Obierz banana i pokrój na mniejsze kawałki.
4. Owoce, wiórki i mleczko kokosowe umieść w blenderze i miksuj do gładkości.
5. Wlej kawę do kielicha blendera i jeszcze raz wymieszaj.
6. Wegański koktajl podaj z podprażonymi w międzyczasie wiórkami kokosowymi.
Wegański koktajl truskawkowy
Składniki:
- 3 szklanki truskawek (mogą być mrożone),
- 2 łyżki gęstego mleczka kokosowego, np. z puszki,
- 2 mrożone banany (jeśli nie masz mocnego blendera np. z opcją kruszenia lodu, użyj pokrojonych - a jeszcze lepiej pokrój je przed mrożeniem),
- mięta do smaku,
- 250 ml mleka roślinnego,
- kilka łyżek waniliowych lodów wegańskich - w zależności od tego, jak słodki koktajl lubisz,
- 2 łyżki soku z cytryny,
Przygotowanie:
1.Truskawki i banany wrzuć do blendera i zmiksuj aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
2.Do owoców dodaj mleczko kokosowe oraz wybrane mleko roślinne (najlepiej będzie pasować owsiane lub sojowe) i ponownie zblenduj.
3.Dodaj wybraną przez siebie ilość wegańskich lodów waniliowych, zmiksuj krótko.
4.Wsyp liście mięty i dodaj sok z cytryny, zmiksuj jeszcze przez kilka sekund do pełnego zmieszania się składników.
5.Koktajl truskawkowy wegański gotowy! Nie tylko na letnie dni, obroni się także na przykład na zimowych przyjęciach.
Orzeźwiające mango lassi
Składniki:
- 1 mango (koniecznie dojrzałe, miękkie),
- 200 ml mleka roślinnego, najlepiej ryżowego,
- 150 ml gęstego mleczka kokosowego,
- odrobina kardamonu albo gałki muszkatołowej.
Przygotowanie:
1. Przygotuj mango do pokrojenia - obierz, usuń pestkę i twardą, włóknistą część miąższu, a resztę pokrój w kostkę i wrzuć do blendera. Zmiksuj wstępnie.
2.Dodaj mleczko kokosowe i mleko roślinne wedle własnego wyboru.
3.Wsyp przyprawy.
4.Blenduj do uzyskania gładkiej, kremowej masy.
5.Wstaw do lodówki na około kwadrans, aby lepiej smakowało.
6.Gotowe! Zaproś znajomych i wspólnie skosztujcie koktajle wegańskie o smaku mango.
Wegańskie bounty na śniadanie
Składniki:
- 1 puszka mleczka kokosowego,
- 2 mrożone banany,
- kilka kostek gorzkiej czekolady,
- 3 łyżki wiórków kokosowych (1 łyżkę podpraż dla bardziej orzechowego posmaku).
Przygotowanie:
1.W rondelku rozpuść czekoladę.
2.Na suchej patelni zacznij prażyć łyżkę wiórków kokosowych.
3.Wrzuć do blendera mrożone banany (jeżeli banany w całości nie zmieszczą się do kielicha blendera, wybierz banany mrożone w kawałkach lub zamroź je samodzielnie w domu). Zmiksuj przez kilkanaście sekund.
4.Dodaj mleko i wiórki kokosowe. Wlej także roztopioną czekoladę.
5.Blenduj do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
6.Gotowy wegański shake przelej do wysokiej szklanki.
Zobacz również 5 pomysłów na koktajl oczyszczający z blednera.